Alkalický jídelníček

Silně a středně alkalické potraviny, které jsou vhodné během alkalické diety:

Pečená brambora, divoká rýže, jablka na všechny způsoby, bazalka zelená, chřest, avokádo, artyčoky, meruňky, klíčky fazolí, čočka, řepa, borůvky, maliny, jahody, ostružiny, mandle – oloupané, jablkový džus neslazený, neslazený džus z lesních plodů, zázvorový čaj, neslazená šťáva z hroznů, grapefruit, ananas, pomeranč a hruška, boršč, brokolice, zelí na všechny způsoby, salát, máslo se zákysem, kešu, organicky pěstovaná karotka a šťáva z ní, květák, celer, celerové semínko, ovesné vločky neslazené, heřmánkový čaj, petržel, kaštany jedlé, třešně, jablečný mošt, skořice, mandarinky, kokosový olej, kokos, olej z tresčích jater, ředkvička, křen, miso (pasta ze sojových bobů), tamari (sojová omáčka), okurky, rybíz, listy pampelišky, sušené jablkové křížaly, rozinky bio, olej ze lněného semínka, makadamový olej, pupalkový olej, olivový olej, lněné semínko, hroznové víno, šťáva z citrónů, citróny a limetky, papaya, broskve, olivy zelené, mango, kiwi, meloun vodní i jiný, česnek, zázvorový kořen, Japonika rýže, papriky, cibule, zelený čaj, většina bylinkových čajů, koriandr, NE pouze curry koření; kmín, oregano, paprika koření, majoránka, pepř, mořská sůl (stolní sůl je silně kyselinotvorná!!!), tymián, všechny druhy řas (wakame, nori, kombu, kelp, spirulina, chlorella…), kapusta, zeleninová polévka, umeboshi ocet, kedluby, melasa, houby, mandlové mléko neslazené, dýňové semínko, slunečnicové semínko, sezamové semínko, ovesná mouka celozrnná, sladké brambory vařené nebo pečené, sezamové máslo, pečené nesolené bramborové lupínky, cukr – pouze Sucanat (organický) – jinak veškerý cukr je silně kyselinotvorný,

 

Veškeré ovoce jíst jenom samostatně, dopoledne. Nekombinovat s ničím jiným, jinak se uvolňují cukry a kvasí.

 

Kyselinotvorné potraviny, kterými lze z 20% doplnit alkalickou dietu:

Javorový sirup, rýžový sirup, stévie (sladidlo), med, tofu, tempeh, kozí mléko, rajčata, mrkev, kukuřice, losos, celozrnné pečivo, hrášek, vegetariánské salámy, krůtí maso organické, jogurt z kozího mléka neslazený, sojové mléko neslazené, křepelčí vejce, neslazené cornflaky, burizony, žitná mouka, kefír – 1x týdně maximálně, fazole adzuki, dětská bio šunka, tvrdý kozí sýr, celozrnné bezlepkové těstoviny, domácí bramborový chléb